Wielerronde van Honselersdijk

60e Wielerronde van Honselersdijk

Komende feestweek wordt de 60e Wielerronde van Honselersdijk verreden!

Door de successen die de Honselersdijkse wielrenner Leo Duijndam (1948-1990) viert als amateur en later als profwiekrenner steken 2 Honselersdijkse wielerfanaten de koppen bij elkaar om in Honselersdijk ook een wielerronde te gaan organiseren. Met als epicentrum Café bij ’t Hof maken Dirk van Staalduinen en George van der Ende plannen om amateur wielrenners te laten rijden door de straten van Honselersdijk. George van der Ende had al ervaring als speaker bij andere koersen in het land en kon zo doende zijn connecties aanspreken om in samenwerking met Wielervereniging ‘Westland Wil Vooruit’ en enkele lokale winkeliers een wielerkoers te gaan organiseren.

In het jaar 1967 werd de eerste Honselse wielerronde verreden. Het eerste jaar was dit nog alleen een amateurronde, vanaf 1968 zijn er ook 3 profrondes verreden. Er werden dat jaar in mei een amateurronde verreden en in augustus een profronde. De eerste profronde was op 20 augustus 1968 met als grote publiekstrekker tourwinnaar Jan Jansen. Voor deze profronde werd er entree geheven van fl. 2,- voor volwassenen en fl. 1,- voor kinderen. Na betaling kreeg men een sticker op de hand geplakt zodat je het parcours op en af kon. Mensen die langs het parcours woonden waren vrijgesteld van entree.

De editie van 1970 is de boeken ingegaan als de Nacht van Honselersdijk. De organisatie had dat jaar net als het jaar ervoor Eddy Merckx gecontracteerd. Merckx moest voor Honselersdijk nog een koers rijden in België die heel erg uitliep. Het was pas rond middernacht dat Merckx in Honselersdijk arriveerde om hier te gaan rijden. De wedstrijd werd toen onder grote publieke belangstelling in kunstlicht verreden.

Na deze editie besloot het wielercomité dat het risico van een profkoers financieel te groot was en werd vanaf 1971 alleen nog maar amateurs ronden verreden.

Vanaf 1968 organiseerde een aantal vaste bezoekers van Café bij ’t Hof onder de naam de Peen-en-uienclub jaarlijks een tandemrace. Onder de bezielende leiding van Kubala (Kees Wagenmakers) vonden vele bekende Nederlanders hun weg naar Honselersdijk om op de tandem hun ronden door het dorp te rijden. Het was altijd een bonte stoet van zelf gefabriceerde tandems en andere voertuigen waarop vrolijk uitgedoste types rondreden.

Halverwege de jaren 80 werd er door bar de Burcht jaarlijks de Burchtloop georganiseerd. Vele mensen hebben in de loop der jaren hun hardloopmeters gemaakt op het parcours van Honselersdijk.

In de loop der jaren zijn al deze elementen samengevoegd en is er een feestweek van formaat ontstaan in Honselersdijk. Dit jaar wordt de 60e editie van de Honselse wielerronde verreden en dat is toch een klein feestje waard.

wielerronde hfw
Datum
donderdag
27 juni 2024
Tijd
14.30 - 22.00
Leeftijd
Alle leeftijden
Kosten
Zie omschrijving